Produkty včiel
Produkty včiel a ich účinky na ľudské telo poznali aj lekári zo starého Egypta, Ruska a Číny. Dnes zažívame vzácny návrat k prírode a znovu objavujeme to, čo nám príroda ponúka už celé veky. Vplyv včelích produktov ako med, peľ, materská kašička, perga, propolis a ďalších má na zdravie človeka blahodarný vplyv vďaka svojmu hodnotnému zloženiu a obsahu biologicky aktívnych látok. Obsah vitamínov, enzýmov a mikroelementov v mede nemá v živočíšnych produktoch obdobu. Pomáhajú zlepšiť zdravotný stav ľudí trpiacich autoimunitnými ochoreniami, rakovinou, Alzheimerom, HPV, sklerózou multiplex či artritídou. Baktéria v žalúdku včely vraj môže pôsobiť ako prírodné antibiotikum.
Niekto tomu hovorí paveda, iný apiterapia. Pravda je taká, že liečivé účinky medu potvrdzuje stále viac vedeckých štúdií, skúmali ich aj slovenskí vedci. A dospeli k záveru, že med zo slovenských hôr má dokonca lepšie antibakteriálne účinky ako doposiaľ najuznávanejší manuka med. Manuka – alebo aj medicínsky med pochádza z Nového Zélandu a Austrálie. Obsahuje vysoké koncentrácie reaktívneho metylglyoxálu, vďaka ktorému má výrazné antibakteriálne účinky. Účinky medov testovali na baktériách, ktoré sa vyskytujú v chronických ťažko sa hojacich ranách. Najmä Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus a ďalších. Horské medy bohaté na antibakteriálne zložky by podľa neho mohli popri manuka mede nájsť uplatnenie v medicíne pri liečení chronických rán. Liečebné účinky však majú aj ostatné včelie produkty.
Propolis
Na bolesti hlavy, uší, na bradavice, žalúdočné potiaže, cez paradentózu, omrzliny až po reumu a žlčníkové kamene odporúčajú včelári užívať propolis. Je to natrávený peľ. Včela pri úprave peľu na kŕmenie plodu musí peľové zrnká rozdrobiť, odstrániť tvrdý nestráviteľný obal obsahujúci živicové látky. Tieto zložky peľu vyvrhne formou kvapôčok propolisu. Nemá stále chemické zloženie, skladá sa z 50% živíc a balzamov, 30% vosku, 10% éterických olejov, 5% peľu, flavonoidov, organických kyselín, vitamínov, aldehydov a stopových prvkov železa, vápnika, sodíka, vanádu, či horčíka. Užíva sa ako tinktúra, alebo priamo. Môže však vyvolať alergiu, preto liečbu propolisom treba prediskutovať s lekárom.
Obvyklá dávka je jedna kávová lyžička dva až štyri razy denne pol hodinu pred jedlom. Doba užívania sú v priemere dva až tri týždne, maximálne však šesť týždňov.
Materská kašička
Liečivá je aj materská kašička. Vzniká tak, že z peľových zrniek včela získava aminokyseliny, tuky, vitamíny, cukry. Tieto látky sa jej hemolymfou dopravia zo zadočku do hlavy, kde sú v hltanových žľazách zakomponované do bieleho, kašovitého výlučku – materskej kašičky. Dospelé robotnice ňou kŕmia larvy počas ich vývoja a kráľovnú po celý život. Jej zloženie nie je celkom prebádané, okrem základných stavebných prvkov obsahuje aj hormóny a veľa zatiaľ neznámych látok.
Včelári odporúčajú užívať 200 až 500mg denne pred jedlom. Nechá sa rozplynúť pod jazykom a potom sa prehltne. Doba užívania by nemala prekročiť dvadsať dní. Hoci sú alergie na materskú kašičku vzácne, neodporúča sa podávať deťom a pri onkologických ochoreniach. Liečbu treba prediskutovať s lekárom. Kašička ovplyvňuje zloženie krvi, zlepšuje srdcovú činnosť, zaspávanie, trávenie, využitie vápnika, výživu kĺbov, činnosť pečene, lieči akné žien a má mnoho ďalších účinkov.
Včelí vosk
Hoci sa väčšinou využíva na kozmetické účely a výrobu sviečok, má aj liečivé účinky. Pri žuvaní vosku s medom sa zlepšuje paradentóza, liečia sa afty v ústnej dutine, pomáha pri zápaloch jazyka a zápaloch horných dýchacích ciest.